15.3. Tietoa ukrainalaisille Kuusiolinnan terveyspalveluista, Інформація для громадян України про медичні послуги Kuusiolinna

Alavudella, Kuortaneella, Soinissa ja Ähtärissä julkiset terveyspalvelut tuottaa Kuusiolinna Terveys Oy.

В Алавусі, Куортане, Сойні та Ехтярі послуги охорони здоров’я надає Kuusiolinna Terveys Oy.

Інформація для громадян України про медичні послуги Kuusiolinna

Julkisiin (mm. Kuusiolinna, Seinäjoen keskussairaala, yleinen hätänumero) kiireellisiin ja välttämättömiin terveyspalveluihin ovat oikeutettuja Suomessa oleskelevat matkailijat (hoidon kustannukset maksaa asiakas itse tai matkavakuutus). Kiireellinen hoito on tarkoitettu välitöntä ja kiireellistä hoitoa vaativien sairauksien ja tapaturmien hoitoon.

Pyydämme soittamaan aina ennen vastaanotolle tuloa tilanteen arvioimiseksi. Puhelimitse annetaan myös hoito-ohjeita, tarvittaessa opastusta hoitoon hakeutumisessa ja ohjausta oikeaan hoitopaikkaan.

Lääkärin ajanvarauksellinen kiirevastaanotto on auki klo 8.00-22.00. Klo 22.00-8.00 sairaanhoitaja arvioi hoidon tarpeen pääsääntöisesti puhelimitse konsultoiden tarvittaessa lääkäriä.

Alavuden pääterveysasema, Salmentie 10, 63300 Alavus
Kiireellinen hoito, puh. 06 2525 7612

Päivystys Seinäjoen keskussairaalassa, puh. 116117

Yleinen hätänumero, puh. 112

Mikäli haet turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua, olet oikeutettu vastaanottokeskuksen terveyspalveluihin. Saat poliisilta tiedon sinun vastaanottokeskuksestasi oleskelulupaa hakiessasi. Etelä-Pohjanmaalla oleskelulupaa odottavien vastaanottokeskukset sijaitsevat tällä hetkellä Vaasassa, Kristiinankaupungissa, sekä Oravaisissa. Myös yksityismajoituksessa olevat henkilöt ovat vastaanottokeskuksessa kirjoilla ja näin ollen käyttävät vastaanottokeskuksen terveyspalveluita.

Suomessa oleskeleville ja oleskelulupaa hakeneille lapsille ja raskaana oleville kuuluvat kiireellisen terveydenhoidon lisäksi äitiys- ja lastenneuvolapalvelut, kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset sekä suun terveydenhoito. Näihin palveluihin hakeudutaan myös oman vastaanottokeskuksen kautta.

Mikäli sinulla on maahanmuuttoviraston osoittamana kotikuntana oleskelulupaprosessin myötä jokin Kuusiolinnan alueen kunnista (Alavus, Kuortane, Soini, Ähtäri) voi sinulle kuulua laajemmatkin terveyspalvelut, jos sinulla on esimerkiksi työ tai opiskelupaikka Suomessa.

Alueellamme toimii Welcome2ep-hanke, jonka maahanmuuttokoordinaattorille toivotaan tietoa alueellamme oleskelevista ukrainalaisista uusista matkailijoista tai oleskelulupaa hakevista. Häneltä saa ohjausta ja neuvontaa maahantuloon ja Suomessa oleskeluun liittyvissä asioissa.

Maahanmuuttokoordinaattori Maria Kaijankangas, p. 050 570 0111, www.welcome2ep.fi

Tiedote ukrainalaisille terveyspalveluista