Mielenterveys- ja päihdepalvelut

Aikuisten matalan kynnyksen mielenterveyspalvelut

Aikuisten matalan kynnyksen mielenterveyspalveluissa tarjotaan ennaltaehkäisevää matalan kynnyksen palvelua, varhaista tukea sekä yksilöllisesti suunniteltuja, eri mittaisia hoitojaksoja kaikille yli 18 vuotiaille Kuusiolinna Terveyden alueen asukkaille ja heidän läheisilleen. Yhteydenoton syynä voivat olla esimerkiksi kuormittava elämäntilanne, masennus-, ahdistus-, paniikki- tai uupumusoireet. Yhteydenoton perusteella asiakas ohjataan hänelle parhaiten soveltuvien palvelujen piiriin.

Mielenterveyspalveluihin voi hakeutua ottamalla puhelimitse yhteyttä Matalan kynnyksen numeroon.
Terveydenhuollon ja sosiaalipalveluiden toimipisteissä työskentelevät ammattilaiset voivat ohjata mielenterveys- ja päihdepalveluita tarvitsevat tai niiden tarpeen arviota vaativat asiakkaansa Matalan kynnyksen asiantuntijahoitajalle. Käynnit ovat maksuttomia.

Käytämme esitietojen keräämiseen sähköistä Terapianavigaattori.fi -palvelua, jonka pyytämät tiedot kannattaa käydä täyttämässä ennen yhteydenottoa hoitoon ohjautumisen sujuvoittamiseksi. Täytä Terapianavigaattori tästä. Terapianavigaattoriin ei kirjata henkilötietoja kuten nimeä tai henkilötunnusta. Täytettyäsi Terapianavigaattori-kyselyn, ota sen antama koodi talteen (koodi on voimassa kuukauden) ja esitä koodi mielen asiantuntijahoitajalle.

Soita Matalan kynnyksen numeroon 040-6433 788
Yhteydenotot ma-pe klo 10-11. Tarvittaessa soitamme takaisin pääasiallisesti saman päivän aikana. Halutessasi voit jättää yhteydenottopyynnön myös tekstiviestillä.

Digiterveysasema

Kuusiolinna Terveyden digiterveysasema tarjoaa nopean hoitoonpääsyn asiakkaan kulloisenkin tarpeen mukaisesti. Ennen vastaanottoa sinulta kysytään ennakkotietoja hoitoon hakeutumisesi syystä automatisoidussa chatissä. Kyselyn jälkeen sinut ohjataan hoitajalle hoidontarpeen arviointiin. Samassa yhteydessä hoitaja antaa hoito-ohjeet, ohjaa etälääkärille tai tarvittaessa varaa ajan toimipisteeseen, hoidon tarpeesta riippuen. Digiterveysasema palvelee arkisin klo 8-16.

Yhteydenottoa varten tarvitset tietokoneen tai mobiililaitteen, jossa on internetyhteys sekä kamera ja mikrofoni. Pääset sisälle palveluun tämän linkin kautta tai valitsemalla digiterveysasema -painikkeen etusivuiltamme.

Jos tarvitset kiireellistä apua
Klo 08-22 ota yhteyttä Kuusiolinna Terveyden kiirevastaanotolle, puhelinnumeroon 06 2525 7612.

Puhelimitse annetaan hoito-ohjeita, opastusta hoitoon hakeutumisessa ja ohjausta oikeaan hoitopaikkaan. Jos tarvitset päivystyksellistä tai kiireellistä apua klo 22 jälkeen, soita Päivystysapuun numeroon 116 117. Hätätilanteessa soita 112.

Itsehoito-ohjeita ja materiaaleja

Mieli on Suomen Mielenterveys ry:n sivusto, joka tarjoaa keinoja hyvinvoinnin tukemiseen

Oivamieli.fi tarjoaa harjoituksia mielen ja kehon hyvinvointiin

Mielenterveystalosta löytyy tietoa, omahoito-ohjeita, oppaita, oirenavigaattoreita ja palveluhakuja aikuisille, ikäihmisille, nuorille ja lapsille

Zekin avulla voit selvittää muutamassa minuutissa, miten sinulla menee. Vastaa 10 kysymykseen – saat yhteenvedon, joka auttaa sinua pohtimaan tulevaisuuttasi. Saat myös vinkkejä hyödyllisistä palveluista ja lisätiedon lähteistä. Zekki soveltuu parhaiten noin 15–25- vuotiaille.

Keskusteluapua puhelimessa tai chatissa

Kriisipuhelin 09-25250
Kriisipuhelimeen voi soittaa nimettömänä ja luottamuksellisesti. Puhelimessa vastaavat kriisityön ammattilaiset eli kriisityöntekijät sekä tehtävään valitut, koulutetut vapaaehtoiset heidän tukeminaan. Kriisipuhelin tarjoaa keskusteluapua kriisissä oleville. Kriisipuhelin-keskustelun tavoitteena on helpottaa pahaa oloa sekä ehkäistä itsemurhia. Palvelun tuottaa Suomen Mielenterveysseura Ry.

Sekasin-chat on valtakunnallinen keskustelualusta 12-29 -vuotiaille. Sekasin-chatissä voit keskustella mieltäsi askarruttavasta kysymyksistä tai aiheista nimettömänä ja luottamuksellisesti. Chatissa päivystävät järjestöjen ammattilaiset sekä koulutetut vapaaehtoiset. Välitämme sinusta ja siitä mikä sinua mietityttää. Sekasin-chatin toiminnan ylläpitämisestä ja koordinoinnista vastaa MIELI Suomen Mielenterveys ry ja Punainen Risti.

Valoa-chat on Mielenterveyden keskusliiton oma chat-palvelu, joka tuo valoa juuri siihen tilanteeseen, jossa olet. Chatissa kanssasi keskustelee arkisin kello 12–15 mielenterveysalan ammattilaiset, jonka jälkeen vertaiset ovat kuuntelemassa ja jakamassa kokemuksiaan arkisin kello 15–18.

Solmussa-chat palvelee aikuisia maanantaisin, tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin klo 15-19. Arkipyhisin päivystystä ei ole. Olipa solmut isoja tai pieniä, meillä on sinulle aikaa! Chat toimii täysin anonyymisti ja maksutta. Pääset chattiin sen aukioloaikana klikkaamalla sivun vasemmassa laidassa olevaa Solmussa-chat "lätkää". Palvelun järjestää Tukinet.

Keijun varjo -toiminta on tarkoitettu 15–28-vuotiaille nuorille naisille, jotka tarvitsevat tukea tunteiden, itsehillinnän ja väkivallan kysymysten kanssa. Toimintaa toteutetaan yhteistyössä Maria Akatemian ja Helsingin, Espoon ja Tampereen Tyttöjen Talojen sekä Vantaan Tyttöjen Tilan kanssa. Keijun varjo -chat päivystää maanantaisin klo 14-16, tiistaisin klo 15-17 sekä torstaisin klo 10-12.

Et ole yksin on Väestöliiton ja suomalaisen urheilun yhteishanke, jonka päämääränä on ennaltaehkäistä ja vähentää kiusaamista, seksuaalisen häirinnän ja kaikenlaisen väkivallan kokemuksia urheilussa. Autamme häirinnän, väkivallan tai kiusaamisen kohteeksi joutunutta ja hänen läheisiään. Chat on avoinna ti–ke 15–17.30 ja To 14-16.

Perhepulma-chatissa voit keskustella Väestöliiton asiantuntijan kanssa kahden kesken vanhemmuuden, parisuhteen tai arjen kysymyksistä ja pulmista. Palvelu on maksuton ja voit keskustella nimettömästi. Perhepulma-chatissa Väestöliiton asiantuntija antaa sinulle tukea, neuvoa, tai tarvittaessa ohjaa sinua eteenpäin. Voit myös keskustella palvelussa koronan aiheuttamista huolista, tunteista ja arjen pulmista. Chat on avoinna ke ja to klo 9:30-11:30.

RIKUchat on helppo ja nopea palvelu, jossa voit kysyä ohjeistusta rikosuhriasioista. Tukea ja neuvoja voi kysyä niin rikoksen uhri, uhrin läheinen, rikosasiassa todistava tai kuka tahansa tapahtunutta pohtimaan jäänyt henkilö. Asioista voi kysyä ja keskustella myös nimettömänä. Chat palvelee arkisin klo 9–15 ja lisäksi maanantai-iltaisin klo 17–19.

Voit ottaa yhteyttä Takuusäätiön Kysy rahasta-neuvontaan aina kun sinulla on rahahuolia ja haluat keskustella omasta tai läheisesi raha- ja velkatilanteesta. Keskustelut ovat luottamuksellisia ja anonyymejä eikä nimeään tarvitse sanoa. Neuvonta on valtakunnallista ja maksutonta. Takuusäätiön chat on auki ma-to klo 12.30-15.00 sekä lisäksi myös ke klo 17-19.

Lasten ja nuorten matalan kynnyksen mielenterveyspalvelut

Lasten ja nuorten mielenterveyspalveluita tarjoaa Kuusiolinnan alueella Osviitta. Psyykkisen hyvinvoinnin tukena nuorille toimivat psykiatriset sairaanhoitajat eli "merkkarit". ”Nepsykoordinaattori” tekee lasten ja alle 18-vuotiaiden nuorten ADHD-kartoituksia ja auttaa etsimään keinoja arjen hallintaan. Osviitan psykologi tukee koulunkäyntiä, oppimista ja oppilaan sekä opiskelijan psyykkistä hyvinvointia. Yksiköstä saa myös puhe- ja toimintaterapiaa sekä kuntoutusohjausta.

Palveluihin voi hakeutua ottamalla puhelimitse yhteyttä suoraan työntekijään. Yhteystiedot löytyvät Osviitan sivuilta.

Matalan kynnyksen päihde- ja riippuvuuspalvelut

Päihde- ja riippuvuuspalveluiden työntekijän yksilövastaanotot

Riippuvuustyöntekijä tukee riippuvuusongelmissa, kun riippuvuus tuntuu hallitsevan liikaa elämää, asiakas haluaa vähentää tai lopettaa päihteiden käytön, riippuvuudesta on tullut tapa ratkaista ongelmia, asiakkaalla tai hänen perheellään on vaikeuksia riippuvuuteen liittyen tai riippuvuusongelmaisen omainen tai ystävä tarvitsee tukea riippuvuuden aiheuttamiin ongelmiin. Päihde- ja riippuvuuspalveluiden työntekijän kanssa asiakkaalla on mahdollisuus hakea erilaisia vaihtoehtoja ja uusia ratkaisumalleja niihin syihin, joiden takia asiakas on käyttänyt päihteitä tai kärsinyt jostain muusta riippuvuudesta.

Koko Kuusiolinna Terveyden alueella ajan voi varata suoraan työntekijältä, lähetettä ei tarvita. Vastaanotto voidaan toteuttaa sovitusti myös omalla terveysasemallasi. Käynnit ovat maksuttomia.

Riippuvuustyöntekijä Emilia Huhtala puh. 040 545 6831
Riippuvuustyöntekijä Taru Nokelainen puh. 040-740 0197

Yhteydenotot ma-to klo 09-15 ja pe klo 09-13. Tarvittaessa soitamme takaisin pääasiallisesti saman päivän aikana. Halutessasi voit jättää yhteydenottopyynnön myös tekstiviestillä.

Huumeiden käyttäjien terveysneuvonta- ja neulanvaihtopiste

Alavuden pääterveysasemalla on aloittanut huumeiden käyttäjille tarkoitettu terveysneuvontapalvelu. Palvelu on matalan kynnyksen toimintaa, eikä apu ole sidottu vaatimukseen raitistua. Palvelupisteellä on mahdollisuus vaihtaa käytetyt pistosvälineet puhtaisiin kertakäyttövälineisiin. Samalla palvelussa tarjotaan terveysneuvontaa ja tukea omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen. Palvelussa pystytään ohjaamaan myös mm. hepatiittirokotuksiin, testeihin, haavahoitoihin sekä antaa tukea hoitopaikkoihin hakeutumisessa ja muiden asioiden hoitamisessa. Asiointi on ilmaista ja anonyymia.

Pisteeltä on saatavilla
• Neuloja ja ruiskuja
• Klikkikuppeja
• Steriilejä puhdistuslappuja
• Vanulappuja
• Särmäjäteastioita
• HIV-testaus: Lähete laboratorioon
• C-hepatiitin testaus: Lähete laboratorioon
• C-hepatiitin hoito: Hoitoonohjaus
• Sukupuolitautien testaus: Lähete laboratorioon
• Ohjaus

Salmentie 10, 63300 Alavus (Alavuden pääterveysasema)
Avoinna kuukauden ensimmäisenä torstaina klo 13.00 – 15.00, juhlapyhät kiinni
puh. 040 643 3503 (puhelin auki joka kuukauden 1. torstai klo 12 – 13)

Kuusiolinnan psykiatrian poliklinikka

Psykiatrian poliklinikka tarjoaa moniammatillisia ja erikoissairaanhoidon tasoisia mielenterveyspalveluita Kuusiokuntien alueen aikuisväestölle. Palveluihin kuuluvat mm. yksilö- ja ryhmämuotoiset hoidot sekä kuntouttava ryhmä- ja päivätoiminta. Hoitoon hakeudutaan lääkärin lähetteellä. Yleisimmät hoitoon hakeutumisen syyt ovat mielialaoireet, ahdistuneisuus, erilaiset elämäntilanteeseen liittyvät kriisit, persoonallisuusongelmat ja psykoosisairaudet.

Poliklinikan työryhmään kuuluu psykiatrian erikoislääkäreitä, psykologi, psykiatriaan erikoistuneita sairaanhoitajia, mielenterveyshoitajia sekä osastonsihteeri.

Psykiatrian poliklinikat ovat suljettuina 23.-29.12.2024

Psykiatrian poliklinikka / Alavus
Torikatu 1 (2krs.), 63300 Alavus
Puh. 040 127 2431 (Osastonsihteeri), soittoaika ma-pe klo 9-11
Puh. 0400 500 157 (Palveluvastaava)

Psykiatrian poliklinikka / Ähtäri
Ähtärin pääterveysasema
Koulutie 14 D (ent. Ähtärin sairaala), 63700 Ähtäri
Puh. 040 127 2431 (Osastonsihteeri) , soittoaika ma-pe klo 9-11

Psykiatrian poliklinikka tarjoaa palveluita myös Kuortaneen, Töysän ja Soinin terveysasemilla.

Psykiatrian poliklinikan esite

Kuntouttava ryhmätoiminta
Salmentie 10 A, 63300 Alavus
Puh. 044 550 1273

Ryhmätoiminnan esite