Mitä tarkoittaa karanteeni ja mitä tarkoittaa eristäminen tartuntatautitilanteessa

Kun henkilö on saanut koronavirustartunnan tai on altistunut koronavirukselle, terveydenhuollon työntekijät ovat yhteydessä häneen ja antavat allaolevan ohjeistuksen. Henkilö toimii jatkossa ohjeen mukaisesti.

Ohje potilaalle kotona tapahtuvan karanteenin tai eristyksen osalta

Sinut on määrätty hallintopäätöksellä tartuntatautilain perusteella karanteeniin tai eristykseen kotona yleisvaarallisen tartuntataudin leviämisen estämiseksi.

Ohjeet karanteeniin
Ilmoitathan mikäli saat oireita tai terveydentilasi muuttuu. Olethan tavoitettavissa puhelimitse. Pysyttele kotonasi. Karanteenissa pitää välttää lähikontaktia perheen ulkopuolisiin ihmisiin. Ulos voi mennä, jos ei mene muiden ihmisten lähelle.

Myös kaupassa ja apteekissa käyntiä tulee välttää. Ruokahuolto voidaan tarvittaessa järjestää kunnan toimesta kotiisi.

Ohjeet eristämiseen
Sinuun ollaan yhteydessä arkisin joka päivä ja viikonloppuna ota yhteyttä, mikäli terveydentilasi muuttuu. Eristämisen aikana pitää välttää lähikontaktia perheen ulkopuolisiin ihmisiin ja myös perheenjäsenillä on suuri riski sairastua, joten pysyttelethän erilläsi muista ihmisistä esimerkiksi omassa huoneessasi. Ulos voi mennä, jos ei mene muiden ihmisten lähelle. Muihin sisätiloihin ei saa mennä.

Myös kaupassa ja apteekissa käyntiä tulee välttää. Ruokahuolto voidaan tarvittaessa järjestää kunnan toimesta kotiisi.

Eristyksellä tarkoitetaan tarttuvaa tautia sairastavan potilaan eristämistä terveistä. Eristys voidaan toteuttaa kotona tai sairaalassa. Tällä halutaan välttää mahdolliset jatkotartunnat.

Karanteenilla tarkoitetaan terveen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista. Osa Infektiosairauksista voi tarttua jo ennen varsinaisten oireiden puhkeamista. Karanteenilla estetään tartuntoja mahdolliselta oireettomalta tartunnankantajalta muihin henkilöihin.

Tartuntatautilain (1227/2016) mukaan kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri voi määrätä eristykseen tai karanteeniin henkilön, joka on sairastunut tai jonka perustellusti epäillään sairastuneen yleisvaaralliseen tartuntatautiin tai tartuntatautiin, jota perustellusti epäillään yleisvaaralliseksi.

Tarvittaessa voit olla yhteydessä:
Virka-aikana tartuntatautihoitaja 040 6645374, hygieniahoitaja 040 6725076
tartuntatautilääkäri 040 4807265
Päivystys 116117, hätätapauksessa soita sairaanhoitopiirin hoidontarpeen arviointiin 06 415 8880 tai hätänumeroon 112