9.4.2021 Kaikkien 65-69 vuotiaiden sekä alle 65-vuotiaiden riskiryhmäläisten ajanvaraus käynnissä

9.4.2021

AstraZenecan koronarokotteen käyttöä jatketaan 65 vuotta täyttäneillä
AstraZenecan koronavirusrokotetta annetaan varovaisuusperiaatteen mukaisesti tällä hetkellä vain 65 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille. Tätä nuorempien osalta tilannetta tutkitaan ja rokotusten mahdollista jatkamista arvioidaan uudestaan.

Varovaisuusperiaatteen mukaisesti AstraZenecan koronavirusrokotetta ei myöskään anneta niille 65 vuotta täyttäneille, jotka ovat aikaisemmin sairastaneet sinustromboosin eli aivolaskimotukoksen tai hepariinihoitoon liittyvän trombosytopenian (HIT).

Aikaisemmin sairastettu aivoinfarkti, aivoverenvuoto tai lukinkalvonalainen vuoto ei ole este rokotteen antamiselle. Myöskään aikaisemmin sairastettu keuhkoembolia tai syvä laskimotukos esimerkiksi alaraajoissa ei ole este rokottamiselle.

Lisätietoa THL:n uutisesta

Mitä rokotteita on käytössä
65 vuotta täyttäneet saavat joko AstraZenecan rokotteen, BioNTech-Pfizerin Comirnaty-rokotteen tai Modernan Covid-19 -rokotteen. Alle 65-vuotiaat saavat vain BioNTech-Pfizerin Comirnaty-rokotteen tai Modernan Covid-19 -rokotteen. Rokotettava ei voi itse valita rokotettaan, vaan THL ohjeistaa miten rokotteita voidaan antaa.

Rokotusvuorossa olevat ryhmät ja ajanvaraus

65–69-vuotiaat
Kaikkien 65–69-vuotiaiden eli 1.1.1951-31.12.1955 välillä syntyneiden rokotukset alkavat. Näiden ikäryhmien kanssa samassa taloudessa asuva omaishoitaja ja ikääntynyt saa rokotuksen samaan aikaan ikäihmisen kanssa, mutta hänen on varattava rokotusaikansa henkilökohtaisesti.

70–80-vuotiaat
70–80-vuotiaiden rokotukset jatkuvat. Näiden ikäryhmien kanssa samassa taloudessa asuva omaishoitaja ja ikääntynyt saa rokotuksen samaan aikaan ikäihmisen kanssa, mutta hänen on varattava rokotusaikansa henkilökohtaisesti.

Alle 65-vuotiaat riskiryhmäläiset
1.1.1956 ja sen jälkeen syntyneiden, joilla on erittäin vaikealle koronavirustaudille voimakkaasti altistava tauti (ryhmä 1) tai joilla on vaikealle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila (ryhmä 2), heidän rokotuksensa jatkuvat.
Tähän ryhmään kuuluvat voivat varata rokotusajan vain puhelimitse, että voimme varmistaa, että he saavat ajan BioNTech-Pfizerin Comirnaty -rokotteen tai Modernan Covid-19 -rokotteen rokotuspäivään. Riskiryhmäläisten ikäraja on muutettu alle 65-vuotiaisiin, sillä heille ei varovaisuusperiaatteen mukaisesti anneta AstraZenecan rokotetta.

Tässä vielä yhteenveto riskiryhmistä, lisätietoa THL:n sivuilta
Riskiryhmä 1

 • elinsiirto tai kuuden kuukauden sisällä kantasolusiirto tai kantasolusiirron takia hylkimisenestolääkitys
 • aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti (ei kuitenkaan tyvisolusyöpä)
 • vaikea puolustusjärjestelmän häiriö (perinnöllinen immuunivajavuus tai muusta syytä alentunut puolustuskyky, esim perna poistettu)
 • vaikea krooninen munuaissairaus (mm. dialyysihoitoa vaativa munuaissairaus, munuaiskerässairaus, verenpainetautiin tai diabetekseen liittyvä munuaisvaurio tai muu pitkäaikainen munuaisten vajaatoiminta)
 • vaikea krooninen keuhkosairaus (mm. pitkäaikainen keuhkoahtaumatauti, keuhkolaajentuma, keuhkoputkien laajentuma, pitkäaikainen keuhkoputkitulehdus, kystinen fibroosi, keuhkonpoisto, oraalisia glukokortikoidikuureja tarvitseva astmaatikko)
 • lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes tai
 • Downin oireyhtymä

Riskiryhmä 2

 • jatkuvaa lääkitystä vaativa astma (jatkuva kortikosteroidilääkitys tai muu jatkuvasti käytössä oleva hoitava astmalääkitys)
 • vaikea sydänsairaus, muun muassa sydämen vajaatoiminta tai sepelvaltimotauti (ei kuitenkaan pelkkä verenpainetauti)
 • hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila (mm. aivoinfarktin tai aivoverenvuodon jälkitila, Parkinsonin tauti, MS- tauti, CP- oireyhtymä, mutta vain silloin kun ne haittaavat hengitystä)
 • immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen (esim. suun kautta otettava glukokortikoidihoito tai muu immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito kuten solunsalpaajahoito, biologiset lääkkeet tai muut immunosuppressantit)
 • vaikea krooninen maksasairaus (mm. maksan vajaatoiminta, maksafibroosi, maksakirroosi)
 • tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta
 • uniapnea (laitehoitoa vaativa uniapnea)
 • psykoosisairaus (psykoosisairaudet, joiden hoitoon käytetään Klotsapiinia )
 • sairaalloinen lihavuus (painoindeksi yli 40)

Rokotusvuoroihin (paitsi alle 65-vuotiaat riskiryhmäläiset) kuuluvat henkilöt voivat varata ajan koronarokotukseen www.hyvis.fi kautta
valitse alue Etelä-Pohjanmaa -kirjaudu verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella -täytä omat tietosi - ajanvaraus muut ajanvaraukset - ”varaa aikoja”-kohdasta löydät koronarokotusajanvaraukset - valitse asiointipiste - varaa aika kalenterista

tai soittamalla terveysasemien koronarokotusten ajanvarausnumeroon
Alavuden pääterveysasema puh. 040 549 5282
Kuortaneen terveysasema puh. 040 558 5091
Soinin terveysasema puh. 040 357 6914
Töysän terveysasema puh. 040 357 9528
Ähtärin pääterveysasema puh. 040 558 4329

Ajanvarauspuhelimet ovat avoinna maanantaisin, tiistaisin ja perjantaisin klo 11-14 tai niin kauan kuin rokotusaikoja on varattavissa.
Jos puhelin on kiinni, älä jätä vastaajaan viestiä. Koronarokotusajanvarausnumerot on tarkoitettu vain koronarokotusten ajanvarausta varten, ja aina rokotusvuorossa olevalle ikä/riskiryhmälle kerrallaan. Rokotusaikoja ei anneta muista numeroistamme.

Muu väestö
Pääsemme rokottamaan väestöä laajemmin vasta näiden ryhmien jälkeen. Tiedotamme erikseen, kun rokotuksissa päästään seuraavaan vaiheeseen ja uudet ryhmät tulevat rokotusvuoroon. Toivomme, että kuntalaiset odottavat rauhassa vuoroaan.

Noudatathan seuraavia ohjeita tullessasi rokotukseen

 • Saavu paikalle tarkasti annettuna aikana, jotta tilat eivät ruuhkaudu. Koronarokotuksia annetaan vain ajan saaneille asiakkaille. Rokotusaikaa ei voi varata terveyskeskuksen vastaanotosta.
 • Ota mukaan Kela-kortti, ja ota se esille ennen omaa vuoroasi.
 • Pukeudu siten, että saat olkavartesi paljastettua helposti.
 • Käytä kasvomaskia.
 • Desinfioi kädet saapuessasi ja poistuessasi.
 • Säilytä turvaväli (2 metriä) muihin odottaessasi.
 • Tule rokotukseen vain terveenä.
 • Sinun ei tarvitse erikseen ilmoittautua.
 • Jää aulaan istumaan 15 minuutiksi rokotuksen jälkeen. Tämän jälkeen voit poistua, eikä poistumisesta tarvitse ilmoittaa henkilökunnalle.
 • Älä jää sisätiloihin vaan jos haluat vaihtaa kuulumisia muiden rokotuksiin tulleiden kanssa, tee se ulkona.

Alavus 9.4.2021

Ismo Anttila
hallintoylilääkäri
Kuusiokuntien sosiaali- ja terveyskuntayhtymä

Marjo Ala-Salmi
tartuntataudeista vastaava lääkäri
johtavan lääkärin sij.
Kuusiolinna Terveys