5.3.2021 Tärkeää tietoa rokotuksista Kuusiolinna Terveydessä

rokotus 5.3.2021
4.3.2021 päivitykset: puhelinajanvarauspäiviä vähennetty, ohjeita rokotukseen tuleville lisätty, 70-80 vuotiaiden rokotusta tarkennettu.

Rokotukset etenevät THL:n ohjeistamassa järjestyksessä ja sitä mukaa kun eri ikäryhmille tarkoitettuja rokotteita saadaan. Rokotteita saapuu pieniä eriä viikoittain.

Mitä rokotteita on käytössä
Yli 70–vuotiaat saavat BioNTech-Pfizerin Comirnaty-rokotteen tai Moderna Covid-19 -rokotteen. AstraZenecan Covid-19 -rokotetta annetaan THL:n ohjeen mukaisesti 18–69-vuotiaille, mutta ei yli 70–vuotiaille. Tämän vuoksi alle 70-vuotiaiden riskiryhmiä rokotetaan samanaikaisesti ikääntyneiden rokotusten kanssa. Tähän tullut muutos 10.3.2021. Lue lisää THL:n sivuilta

Yli 80-vuotiaat
Yli 80-vuotiaiden (eli vuonna 1940 ja sitä ennen syntyneiden) kuntalaisten rokotukset jatkuvat terveysasemillamme. Heille soitamme henkilökohtaisesti ja annamme rokotusajan sitä mukaa kun saamme rokotteita ja aikoja on annettavissa.

Kotihoidon asiakkaat
Kotihoidon asiakkaiden rokotukset järjestetään kotihoidon henkilökunnan toimesta sitä mukaa kun rokotteita saadaan.

70-80 vuotiaat
Kun kaikki yli 80-vuotiaat on rokotettu niin sen jälkeen vuorossa ovat 70−80-vuotiaat. Ensin 75-80 vuotiaat (45-41 synt.) ja sitten 70-74 vuotiaat (51-46 synt.) Näiden ikäryhmien kanssa samassa taloudessa asuva omaishoitaja ja ikääntynyt saa rokotuksen samaan aikaan ikäihmisen kanssa.
Tälle ikäryhmälle olemme lähettäneet rokotuskäytännöistä infokirjeen kotiin. Kirjeessä on neuvottu kuinka ajanvaraus tehdään Hyvis.fi:n kautta ja ajanvarauspuhelinnumerot. Kirjeen saapuessa aikoja ei voi kuitenkaan vielä varata.
Ajanvaraus tämän ryhmän rokotuksiin on mahdollista näillä näkymin maaliskuun loppupuolella rokotteiden saatavuuden mukaan.
Ilmoitamme lehdissä, verkkosivuilla ja facebookissa, kun aikoja voi varata.

Rokotukset alle 70-vuotiaille riskiryhmäläisille, aikoja on varattavissa
Alle 70-vuotiaille tarkoitettua Astra Zenecan rokotetta saamme pieniä eriä viikottain. THL on määritellyt, missä järjestyksessä koronavirusrokotteita tarjotaan alle 70-vuotiaille riskiryhmille. Aloitamme rokotukset alle 70-vuotiaille, joilla on erittäin vaikealle koronavirustaudille voimakkaasti altistava tauti(ryhmä 1)

 • elinsiirto tai kuuden kuukauden sisällä kantasolusiirto tai kantasolusiirron takia hylkimisenestolääkitys
 • aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti (ei kuitenkaan tyvisolusyöpä)
 • vaikea puolustusjärjestelmän häiriö (perinnöllinen immuunivajavuus tai muusta syytä alentunut puolustuskyky, esim perna poistettu)
 • vaikea krooninen munuaissairaus (mm. dialyysihoitoa vaativa munuaissairaus, munuaiskerässairaus, verenpainetautiin tai diabetekseen liittyvä munuaisvaurio tai muu pitkäaikainen munuaisten vajaatoiminta)
 • vaikea krooninen keuhkosairaus (mm. pitkäaikainen keuhkoahtaumatauti, keuhkolaajentuma, keuhkoputkien laajentuma, pitkäaikainen keuhkoputkitulehdus, kystinen fibroosi, keuhkonpoisto, oraalisia glukokortikoidikuureja tarvitseva astmaatikko)
 • lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes tai
 • Downin oireyhtymä

Rokotuspisteet
Alavuden pääterveysasema, Salmentie 10, 63300 Alavus
Kuortaneen terveysasema, Keskustie 55, 63100 Kuortane
Soinin terveysasema, Ähtärintie 6, 63800 Soini
Töysän terveysasema, Senioritie 4, 63600 Töysä
Ähtärin pääterveysasema, Koulutie 14 C, 63700 Ähtäri

Ryhmään kuuluvat henkilöt voivat varata ajan koronarokotukseen www.hyvis.fi kautta

 • valitse alue Etelä-Pohjanmaa -kirjaudu verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella -täytä omat tietosi - ajanvaraus
 • muut ajanvaraukset - ”varaa aikoja”-kohdasta löydät koronarokotusajanvaraukset - valitse asiointipiste - varaa aika kalenterista

tai soittamalla koronarokotusten ajanvarausnumeroon
Alavus puh. 040 549 5282
Kuortane puh. 040 558 5091
Soini puh. 040 357 6914
Töysä puh. 040 357 9528
Ähtäri puh. 040 558 4329

Ajanvarauspuhelinnumerot ovat avoinna maanantaisin, tiistaisin ja perjantaisin klo 11-14 tai niin kauan kuin rokotusaikoja on varattavissa.
Vähensimme puhelinajanvarauspäiviä, sillä rokotusajat menevät niin nopeasti, että keskiviikkoisin ja torstaisin aikoja ei ole enää antaa. Rokotteita tulee vain pieniä määriä viikottain ja loppuviikosta tiedämme seuraavan viikon rokotemäärät.

Kun varaat aikaa, pidä Kela-korttisi esillä, varmistamme kortissa olevasta tautikoodista, että kuulut rokotettaviin.
Jos puhelin on kiinni, älä jätä vastaajaan viestiä. Koronarokotusajanvarausnumerot on tarkoitettu vain koronarokotusten ajanvarausta varten, ja aina rokotusvuorossa olevalle ikä/riskiryhmälle kerrallaan.

Seuraava ryhmä, aikoja ei vielä varattavissa
Tämän jälkeen ovat vuorossa alle 70-vuotiaat riskiryhmäläiset (ryhmä 2), joilla on vaikealle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila.

 • jatkuvaa lääkitystä vaativa astma (jatkuva kortikosteroidilääkitys tai muu jatkuvasti käytössä oleva HOITAVA astmalääkitys)
 • vaikea sydänsairaus, muun muassa sydämen vajaatoiminta tai sepelvaltimotauti (ei kuitenkaan pelkkä verenpainetauti)
 • hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila (mm. aivoinfarktin tai aivoverenvuodon jälkitila, Parkinsonin tauti, MS- tauti, CP- oireyhtymä, mutta vain silloin kun ne haittaavat hengitystä)
 • immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen (esim. suun kautta otettava glukokortikoidihoito tai muu immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito kuten solunsalpaajahoito, biologiset lääkkeet tai muut immunosuppressantit)
 • vaikea krooninen maksasairaus (mm. maksan vajaatoiminta, maksafibroosi, maksakirroosi)
 • tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta
 • uniapnea (laitehoitoa vaativa uniapnea)
 • psykoosisairaus (psykoosisairaudet, joiden hoitoon käytetään Klotsapiinia)
 • sairaalloinen lihavuus (painoindeksi yli 40)

Ilmoitamme verkkosivuillamme, lehdissä ja facebookissa, kun tähän ryhmään kuuluvat henkilöt voivat varata rokotusajan.

Tällä hetkellä siis rokotetaan yhtä aikaa yli 80-vuotiaita ja niitä alle 70-vuotiaita, jotka kuuluvat taustasairautensa vuoksi koronavirustaudin riskiryhmään 1.

Muu väestö
Pääsemme rokottamaan väestöä laajemmin vasta näiden ryhmien jälkeen. Tiedotamme erikseen, kun rokotuksissa päästään seuraavaan vaiheeseen ja uudet ryhmät tulevat rokotusvuoroon. Toivomme, että kuntalaiset odottavat rauhassa vuoroaan.

Noudatathan seuraavia ohjeita tullessasi rokotukseen

 • Saavu paikalle tarkasti annettuna aikana, jotta tilat eivät ruuhkaudu. Koronarokotuksia annetaan vain ajan saaneille asiakkaille. Rokotusaikaa ei voi varata terveyskeskuksen vastaanotosta.
 • Ota mukaan Kela-kortti, ja ota se esille ennen omaa vuoroasi.
 • Pukeudu siten, että saat olkavartesi paljastettua helposti.
 • Käytä kasvomaskia.
 • Desinfioi kädet saapuessasi ja poistuessasi.
 • Säilytä turvaväli (2 metriä) muihin odottaessasi.
 • Tule rokotukseen vain terveenä.
 • Sinun ei tarvitse erikseen ilmoittautua.
 • Jää aulaan istumaan 15 minuutiksi rokotuksen jälkeen. Tämän jälkeen voit poistua, eikä poistumisesta tarvitse ilmoittaa henkilökunnalle.
 • Älä jää sisätiloihin vaan jos haluat vaihtaa kuulumisia muiden rokotuksiin tulleiden kanssa, tee se ulkona.

Lisätietoa koronaviruksesta ja rokotteesta

Ensimmäinen koronavirusrokote sai Euroopan lääkeviranomaisen ehdollisen myyntiluvan 21.12.2020. Valtioneuvosto on antanut 22. joulukuuta rokotusasetuksen.
Valtakunnallisessa korona-asioiden puhelinpalvelussa, p. 0295 535 535, ja chatissa saa yleistä tietoa koronaviruksesta sekä neuvontaa Koronavilkku-sovelluksen käytössä. Neuvonta palvelee arkipäivisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15.

Lue lisää THL-Rokotteet ja koronavirus

Koroneristys ja karanteeni