4.5. Ajankohtaista Koronaviruksesta

Positiivinen Covid19-testi

Mikäli COVID-19-testituloksesi on positiivinen, sinun tulee jäädä kotiin, kunnes olet terve. Töihin voi palata, kun oireet ovat selvästi vähentyneet ja kuume on poissa. Yleensä tähän menee 3–5 päivää. Kontrollinäytettä ei tarvitse ottaa.

Lapsi voi mennä kouluun tai päiväkotiin, kun oireet ovat selvästi vähentyneet, kuume on poissa ja lapsen yleisvointi sellainen, että hän jaksaa osallistua opetukseen tai varhaiskasvatukseen.

Virusinfektioissa tartuttavuus vähenee nopeasti oireiden alkamisen jälkeen, vaikka nuha tai yskä jatkuisi pidempään.

Mikäli COVID-19-testituloksesi heikko positiivinen, kyseessä voi olla, että tauti on vasta alussa tai olet jo sairastanut COVID-19-infektion. Sinun tulee jäädä kotiin, kunnes olet terve. Töihin, kouluun tai päiväkotiin voi palata, kun oireet ovat selvästi vähentyneet ja kuume on poissa. Yleensä tähän menee 3–5 päivää.

Mikäli voit huonosti, soita 116117 tai hätätapauksessa 112. Jos olet raskaana tai sinulla on vakavalle koronataudille altistavia sairauksia, ota yhteyttä omaan terveyskeskukseesi mahdollisen tukosriskin arvioimiseksi.

Jos tarvitset sairauslomatodistuksen, ole yhteydessä omaan terveyskeskukseesi tai työterveyshuoltoon. Oikeus tartuntatautipäivärahaan on päättynyt 31.12.2022.

Altistunut koronalle

Voit jatkaa normaalia arkea ja toimia samoin kuin toimisit, jos olisit altistunut jollekin muulle hengitystieinfektiolle, kuten influenssalle.

Voit mennä esimerkiksi töihin, kouluun, päiväkotiin ja harrastuksiin, vaikka perheessä olisi koronatartunta.

Jos saat oireita, jää kotiin, kunnes oireet ovat selvästi vähentyneet.

Kts. myös Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen ohje: https://www.hyvaep.fi/ajankohtaista-koronaviruksesta/

THL: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/koronavirus-sars-cov-2

Alavus 4.5.2023
Johtava lääkäri Karoliina Liski, Tartuntataudeista vastaava lääkäri Marjo Ala-Salmi, tartuntatautihoitajat Piritta Pasto