2.7.2020 Toimi  näin, jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan

Koronavirusepidemia on Suomessa hidastunut, mutta uusia tartuntoja raportoidaan edelleen. Hyvällä käsi- ja yskimishygienialla sekä noudattamalla turvavälejä sosiaalisissa kontakteissa voimme yhä hidastaa koronavirusepidemiaa ja suojella koronaviruksen riskiryhmiin kuuluvia henkilöitä.

Keräsimme yhteenvedon päivitetyistä toimintaohjeista, jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan tai kärsit hengitystieinfektiosta.

Epäily koronavirustartunnasta, millaisia oireita koronavirus aiheuttaa, milloin näytteenottoon?

Koronavirus voi aiheuttaa kuumetta, yskää, hengenahdistusta, lihaskipuja, väsymystä, nuhaa, pahoinvointia ja ripulia. Taudin yhteydessä on kuvattu myös maku- ja hajuaistin häiriöitä. Oireiden perusteella ei voi erottaa, onko kyseessä koronaviruksen vai jonkun muun bakteerin tai viruksen aiheuttama tulehdus.

On tärkeää, että kaikki koronavirusepäilyt tutkitaan laboratoriotestillä. Koronavirusnäyte tulisi ottaa kaikilta, joilla on vähäisiäkään hengitystieoireita (esim. lievä nuha) tai muita oireita koronavirukseen sopien. Näytteen vastaus on käytettävissä 1-3 vuorokauden kuluessa ja potilaalle ilmoitetaan terveysasemalta niin negatiivinen kuin mahdollinen positiivinenkin tulos.

Kaikki hengitystieinfektiopotilaat hoidetaan Alavuden pääterveysasemalla – ole aina ensin yhteydessä Pihlajalinna-terveyssovelluksen kautta tai puhelimitse

Kaikki Kuusiolinnan potilaat, jotka tarvitsevat päivystävän sairaanhoitajan tai lääkärin arviota ja heillä epäillään koronavirustulehdusta tai heillä on hengitystieoireita, ohjataan hengitystieinfektiopoliklinikalle Alavuden pääterveysasemalle. Hengitystieinfektiopoliklinikalla otetaan myös koronavirusnäytteet.

Jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan voit tehdä koronaviruskyselyn verkossa osoitteessa omaolo.fi. Saat kyselystä ohjeet, joiden mukaan toimia.

Ennen hengitystieinfektiopoliklinikalle tuloa sinulle tehdään aina hoidon tarpeen arviointi joko Pihlajalinna-terveyssovelluksen kautta tai puhelimitse. Terveyssovelluksen etävastaanotolla hoitaja voi tarvittaessa yhdistää sinut suoraan lääkärilinjalle. Puhelimitse hoidon tarpeen arviointi järjestyy klo 7.30-22.00 ajanvarausnumerosta 06 2525 7612 ja muina aikoina päivystysapunumerosta 116 117. Hätätapauksissa soita aina 112. Potilaalle varataan aika hengitystieinfektiopoliklinikalle, mutta potilaita palvellaan aina kiireellisyysjärjestyksessä.

Ajanvaraus sähköisen ajanvarauspalvelun Hyvis.fi:n kautta ei toistaiseksi ole mahdollista.

Alavudella 2.7.2020

Karoliina Liski
Johtava lääkäri
Kuusiolinna Terveys

Erkki Kesti
Hallintoylilääkäri
Kuusiokuntien sosiaali- ja terveyskuntayhtymä