19.3.2021 Rokotustilanne ja rokotteiden saatavuus

25.3.2021

Rokotukset etenevät THL:n ohjeistamassa järjestyksessä ja sitä mukaa kun eri ikäryhmille tarkoitettuja rokotteita saadaan. Toistaiseksi rokotteita saapuu vain pieniä eriä viikoittain. Toivotaan, että rokotteiden saatavuus paranee kevään mittaan.

Mitä rokotteita on käytössä ja rokotusjärjestys
Yli 70–vuotiaat saavat pääsääntöisesti BioNTech-Pfizerin Comirnaty-rokotteen tai Moderna Covid-19 -rokotteen. AstraZenecan koronarokotteella voidaan rokottaa uuden THL:n ohjeen mukaan myös ikääntyneitä, mutta suositus edelleen on jatkaa 70 vuotta täyttäneiden rokotuksia toistaiseksi mRNA-rokotteilla (Comirnaty).

Rokotukset kohdistetaan ikääntyneille ja alle 70-vuotiaille lääketieteellisin perustein riskiryhmiin kuuluville. Ikä on merkittävin vakavan koronavirustaudin riskitekijä.

Rokotusvuorossa olevat ryhmät

Yli 80-vuotiaat
Suurin osa yli 80-vuotiaista on tavoitettu ja rokotettu.

Kotihoidon asiakkaat
Kotihoidon asiakkaiden rokotukset järjestetään kotihoidon henkilökunnan toimesta. Tavoite on saada kaikki kotihoidon asiakkaat rokotettua mahdollisesti jo viikon 12 aikana.

75-80 vuotiaat
75-80 vuotiaat eli 1.1.1941-31.12.1945 välillä syntyneiden rokotukset jatkuvat. Näiden ikäryhmien kanssa samassa taloudessa asuva omaishoitaja ja ikääntynyt saa rokotuksen samaan aikaan ikäihmisen kanssa.

Rokotukset alle 70-vuotiaille riskiryhmäläisille
Rokotukset alle 70-vuotiaille, joilla on erittäin vaikealle koronavirustaudille voimakkaasti altistava tauti(ryhmä 1) tai joilla on vaikealle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila (ryhmä 2) on aloitettu alueellamme. Rokotuksia jatketaan sitä mukaan kun AstraZenecan rokotteita saadaan. Valitettavasti esimerkiksi viikolle 12 emme saa ko.rokotetta yhtään.

Rokotusvuoroihin kuuluvat henkilöt voivat varata ajan koronarokotukseen www.hyvis.fi kautta
valitse alue Etelä-Pohjanmaa -kirjaudu verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella -täytä omat tietosi - ajanvaraus muut ajanvaraukset - ”varaa aikoja”-kohdasta löydät koronarokotusajanvaraukset - valitse asiointipiste - varaa aika kalenterista

tai soittamalla terveysasemien koronarokotusten ajanvarausnumeroon
Alavuden pääterveysasema puh. 040 549 5282
Kuortaneen terveysassema puh. 040 558 5091
Soinin terveysasema puh. 040 357 6914
Töysän terveysasema puh. 040 357 9528
Ähtärin pääterveysasema puh. 040 558 4329

Ajanvarauspuhelinnumerot ovat avoinna maanantaisin, tiistaisin ja perjantaisin klo 11-14 tai niin kauan kuin rokotusaikoja on varattavissa.

Kun varaat aikaa, pidä Kela-korttisi esillä, varmistamme kortissa olevasta tautikoodista, että kuulut rokotettaviin. Jos puhelin on kiinni, älä jätä vastaajaan viestiä. Koronarokotusajanvarausnumerot on tarkoitettu vain koronarokotusten ajanvarausta varten, ja aina rokotusvuorossa olevalle ikä/riskiryhmälle kerrallaan. Rokotusaikoja ei anneta muista numeroistamme.

Seuraavat ryhmät, aikoja ei vielä varattavissa

70-74 vuotiaat
Kun 75-vuotiaat ja sitä vanhemmat on rokotettu, aloitetaan 70-74 vuotiaiden rokotukset. Arvioitu aloitus on huhtikuulla rokotteiden saatavuuden mukaan. Näiden ikäryhmien kanssa samassa taloudessa asuva omaishoitaja ja ikääntynyt saa rokotuksen samaan aikaan ikäihmisen kanssa. Ilmoitamme verkkosivuillamme, facebookissa ja paikallislehdissä kun aikoja voi varata.

Muu väestö
Pääsemme rokottamaan väestöä laajemmin vasta näiden ryhmien jälkeen. Tiedotamme erikseen, kun rokotuksissa päästään seuraavaan vaiheeseen ja uudet ryhmät tulevat rokotusvuoroon. Toivomme, että kuntalaiset odottavat rauhassa vuoroaan.

Noudatathan seuraavia ohjeita tullessasi rokotukseen

  • Saavu paikalle tarkasti annettuna aikana, jotta tilat eivät ruuhkaudu. Koronarokotuksia annetaan vain ajan saaneille asiakkaille. Rokotusaikaa ei voi varata terveyskeskuksen vastaanotosta.
  • Ota mukaan Kela-kortti, ja ota se esille ennen omaa vuoroasi.
  • Pukeudu siten, että saat olkavartesi paljastettua helposti.
  • Käytä kasvomaskia.
  • Desinfioi kädet saapuessasi ja poistuessasi.
  • Säilytä turvaväli (2 metriä) muihin odottaessasi.
  • Tule rokotukseen vain terveenä.
  • Sinun ei tarvitse erikseen ilmoittautua.
  • Jää aulaan istumaan 15 minuutiksi rokotuksen jälkeen. Tämän jälkeen voit poistua, eikä poistumisesta tarvitse ilmoittaa henkilökunnalle.
  • Älä jää sisätiloihin vaan jos haluat vaihtaa kuulumisia muiden rokotuksiin tulleiden kanssa, tee se ulkona.

Alavus 19.3.2021

Ismo Anttila
hallintoylilääkäri
Kuusiokuntien sosiaali- ja terveyskuntayhtymä

Marjo Ala-Salmi
tartuntataudeista vastaava lääkäri
johtavan lääkärin sij.
Kuusiolinna Terveys