12.5. Koronarokotusten eteneminen sekä ajanvaraus Kuusiokunnissa

Alueemme asukkaista 87,5 prosenttia yli 12-vuotiaista on saanut ensimmäisen koronarokotteen. Toisen rokotteen on saanut 86 prosenttia (yli 12-vuotiaista) alueemme asukkaista. Kolmannen rokotteen on saanut 55,9 prosenttia (yli 12-vuotiaista) alueemme asukkaista. Neljännen rokotteen on saanut 1110 henkilöä alueemme asukkaista (yli 12-vuotiaista). Alle 12-vuotiaista koronarokotteiden saaneita on 15,9 prosenttia. (Tilanne 11.5.2022.) Alla olevia linkkejä klikkaamalla pääset tarkastelemaan rokotustilannetta kunnittain.

Rokotuskattavuus ikäryhmittäin Alavudella
Annetut annokset ikäryhmittäin Alavudella

Rokotuskattavuus ikäryhmittäin Kuortaneella
Annetut annokset ikäryhmittäin Kuortaneella

Rokotuskattavuus ikäryhmittäin Soinissa
Annetut annokset ikäryhmittäin Soinissa

Rokotuskattavuus ikäryhmittäin Ähtärissä
Annetut annokset ikäryhmittäin Ähtärissä

Rokotusvuorossa olevat ryhmät ja ajanvaraus:

1. Koronarokotusannos

· Kaikille 5-vuotta täyttäneille lapsille ja aikuisille

2. Koronarokotusannos

· Kaikille 5-vuotta täyttäneille lapsille ja aikuisille, kun ensimmäisestä rokoteannoksesta on kulunut vähintään 6 viikkoa

3. Koronarokotusannos

· Voimakkaasti immuunipuutteiset yli 12-vuotiaat, kun toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta. Lisätietoja THL:n sivuilta.

· 12–17-vuotiaille, kun toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään 6 kuukautta

· Kaikille 18-vuotta täyttäneille, kun toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään 4 kuukautta

· 60 vuotta täyttäneet ja riskiryhmiin kuuluvat, kun toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään 3 kuukautta

· Jos on sairastanut koronataudin ja saanut kaksi rokoteannosta ei suojan kannalta tarvitse kolmatta rokoteannosta.

Poikkeuksena ovat voimakkaasti immuunipuutteiset, joille suositellaan kolmatta rokoteannosta, vaikka he olisivat sairastaneet koronataudin ja saaneet kaksi rokoteannosta. Kolmas annos voidaan kuitenkin antaa myös muille kuin vakavasti immuunipuutteisille, jos se on tarpeen esimerkiksi matkustamisen vuoksi tai muusta painavasta syystä.

Matkustuskäyttöön tarkoitetut EU:n koronarokotustodistukset ovat jatkossa toistaiseksi voimassa alle 18-vuotiailla, jotka ovat saaneet koko perusrokotussarjan eli tyypillisesti kaksi rokoteannosta. Täysi-ikäisten rokotustodistukset vanhenevat 270 päivän (noin yhdeksän kuukauden) päästä perusrokotussarjan viimeisen rokotteen saamisen jälkeen. Kolmannen rokotteen jälkeen rokotustodistuksen voimassaoloa ei toistaiseksi rajoiteta.

4. Koronarokotusannos

· Yli 12-vuotiaat voimakkaasti immuunipuutteiset henkilöt, kun kolmannesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 3 kuukautta

· 80 vuotta täyttäneille, kun kolmannesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 3 kuukautta

· Iäkkäiden hoivakodeissa asuville, kun kolmannesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 3 kuukautta

THL suosittelee neljänsiä rokoteannoksia kaikille 80 vuotta täyttäneille sekä iäkkäiden hoivakodeissa asuville. Neljänsillä annoksilla pyritään tehostamaan heidän suojaansa vakavaa, sairaalahoitoista tautia vastaan sekä ennen kaikkea vähentämään iäkkäiden koronasta johtuvia kuolemia.

Iäkkäiden hoivakodeissa neljänsiä annoksia suositellaan kaikille ilman varsinaista alaikärajaa. Neljättä annosta ei kuitenkaan katsota tarpeelliseksi esimerkiksi kehitysvammaisten hoivakodeissa asuville nuoremmille henkilöille, vaan suositus koskee nimenomaan iäkkäitä.

Lue lisää koronarokotteista THL:n sivuilta:

Sopivatko koronarokotukset kaikille?

Vaikuttaako sairastettu koronavirustauti rokottamiseen?

Kolmas ja neljäs koronarokoteannos.

Koronarokotetaulukko

Usein kysyttyä lasten ja nuorten koronarokotuksista.

Kotisairaanhoito huolehtii kotihoidon asiakkaiden koronarokotteen rokottamisista. Laitoksissa ja hoivakodeissa asuvien rokotukset tehdään yksiköissä. Muiden tulee varata koronarokotukselle aikaa itse.

Voimakkaasti immuunipuutteisilla ihmisillä vakavan taudin riski on muuta väestöä suurempi. Neljäs rokoteannos pidentää suojan kestoa ja vahvistaa immuniteettia tilanteessa, jossa omikronvariantti leviää väestössä. Tutkimuksissa on nähty, että neljäs rokoteannos nostaa selkeästi neutraloivien vasta-aineiden määrää vaikeasti immuunipuutteisilla ihmisillä. Lue lisää vakavalle koronavirustaudille alttiiden rokotejärjestyksestä THL:n verkkosivuilta. THL:n ohjeistukset.

Nuvaxovid-rokotetta on nyt saatavilla.

Rokotteella on myyntilupa 18 vuotta täyttäneiden ja sitä vanhempien ensimmäisiin ja toisiin rokoteannoksiin. Rokotetta suositellaan henkilölle, jolle ei voida antaa mRNA- tai adenovirusvektorirokotetta. Rokotteita voidaan antaa myös muille 18 vuotta täyttäneille, jotka haluavat tätä rokotevalmistetta muiden valmisteiden sijaan. On huomattava, että rokotetta ei välttämättä riitä heti kaikille halukkaille. Suosittelemme, että rokotetta ei toistaiseksi anneta kolmantena tai neljäntenä annoksena muuten kuin poikkeustapauksissa.

Rokote ei sisällä eläviä koronavirustaudin aiheuttajaviruksia. Vaikuttavana aineena on SARS-CoV-2-viruksen piikkiproteiini. Piikkiproteiini on tuotettu geenitekniikalla hyönteissoluissa. Lisätietoja THL:n sivuilta.

Nuvaxovid-rokotteen ajanvaraus vain puhelimitse.

Erä Janssenin koronarokotteita on vedetty varotoimena pois käytöstä.
Erä Janssenin koronarokotteita (XD955) on varotoimen vuoksi vedetty pois käytöstä. Syynä on rokote-erän tuotantopaikan laatujärjestelmässä ilmennyt poikkeama. Euroopan lääkeviraston (EMA) mukaan rokote-erän rokotteiden tehossa tai turvallisuudessa ei ole havaittu puutteita.

Janssenin koronarokotteen saaneiden ei tarvitse olla huolissaan rokotteen tehosta tai turvallisuudesta tai ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon.

Ajanvaraus koronarokotukselle:

Ensimmäiselle, toiselle, kolmannelle ja neljännelle koronarokotukselle ajanvaraus ensisijaisesti Hyvis-palvelun kautta tai puhelimitse. Ajan voi myös varata asioimalla omalla terveysasemalla.

5-11-vuotiaiden lasten ajanvaraus vain puhelimitse.

Influenssarokotusaikoja ei ole enää saatavilla.

Terveysasemien rokotusten ajanvarausnumerot:

Alavuden pääterveysasema puh. 040 549 5282
Ajanvarauspuhelin avoinna ma klo 11-15

Kuortaneen terveysasema puh.040 558 5091
Ajanvarauspuhelin avoinna ma-pe klo 9-14

Soinin terveysasema puh. 040 357 6914
Ajanvarauspuhelin avoinna ma-pe klo 9-14

Töysän terveysasema puh. 040 357 9528
Ajanvarauspuhelin avoinna ma-to klo 11-14

Ähtärin pääterveysasema puh. 040 558 4329
Ajanvarauspuhelin avoinna ma klo 11-14

Rokoteaikoja on varattavissa sen mukaisesti, miten saamme alueellemme rokotteita, määrät vaihtelevat viikoittain. Varattavissa olevat rokoteajat voivat tämän vuoksi mennä hyvinkin nopeasti. Mikäli aikoja ei ole varattavissa, puhelimessa on vastaaja. Jos puhelin on kiinni, älä jätä vastaajaan viestiä.

Alavus 12.5.2022

Ismo Anttila
hallintoylilääkäri
Kuusiokuntien sosiaali- ja terveyskuntayhtymä

Marjo Ala-Salmi
tartuntataudeista vastaava lääkäri
Kuusiolinna Terveys