12.3.2021 Rokotukset 75-80 vuotiaille ja alle 70-vuotiaiden riskiryhmään kaksi kuuluville alkavat

19.3.2021

Rokotukset etenevät THL:n ohjeistamassa järjestyksessä ja sitä mukaa kun eri ikäryhmille tarkoitettuja rokotteita saadaan. Rokotteita saapuu pieniä eriä viikoittain.

Rokotusvuorossa olevat ryhmät, aikoja voi varata

Yli 80-vuotiaat
Yli 80-vuotiaiden (eli vuonna 1940 ja sitä ennen syntyneiden) kuntalaisten rokotukset jatkuvat terveysasemillamme. Heille soitamme henkilökohtaisesti ja annamme rokotusajan sitä mukaa kun saamme rokotteita ja aikoja on annettavissa. Suurin osa yli 80-vuotiaista on tavoitettu ja rokotettu.

Kotihoidon asiakkaat
Kotihoidon asiakkaiden rokotukset järjestetään kotihoidon henkilökunnan toimesta sitä mukaa kun rokotteita saadaan. Noin puolet kotihoidon asiakkaista on rokotettu.

75-80 vuotiaat
75-80 vuotiaat eli 1.1.1941-31.12.1945 välillä syntyneiden rokotukset alkavat. Näiden ikäryhmien kanssa samassa taloudessa asuva omaishoitaja ja ikääntynyt saa rokotuksen samaan aikaan ikäihmisen kanssa.

Rokotukset alle 70-vuotiaille riskiryhmäläisille
Rokotukset alle 70-vuotiaille, joilla on erittäin vaikealle koronavirustaudille voimakkaasti altistava tauti(ryhmä 1). Heidän rokotuksensa aloitettiin pari viikkoa sitten, aikoja on vielä varattavissa.

Aloitamme myös rokotukset alle 70-vuotiaille riskiryhmäläisille (ryhmä 2), joilla on vaikealle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila.

 • jatkuvaa lääkitystä vaativa astma (jatkuva kortikosteroidilääkitys tai muu jatkuvasti käytössä oleva hoitava astmalääkitys)
 • vaikea sydänsairaus, muun muassa sydämen vajaatoiminta tai sepelvaltimotauti (ei kuitenkaan pelkkä verenpainetauti)
 • hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila (mm. aivoinfarktin tai aivoverenvuodon jälkitila, Parkinsonin tauti, MS- tauti, CP- oireyhtymä, mutta vain silloin kun ne haittaavat hengitystä)
 • immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen (esim. suun kautta otettava glukokortikoidihoito tai muu immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito kuten solunsalpaajahoito, biologiset lääkkeet tai muut immunosuppressantit)
 • vaikea krooninen maksasairaus (mm. maksan vajaatoiminta, maksafibroosi, maksakirroosi)
 • tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta
 • uniapnea (laitehoitoa vaativa uniapnea)
 • psykoosisairaus (psykoosisairaudet, joiden hoitoon käytetään Klotsapiinia )
 • sairaalloinen lihavuus (painoindeksi yli 40)

Rokotusvuoroihin kuuluvat henkilöt voivat varata ajan koronarokotukseen www.hyvis.fi kautta

valitse alue Etelä-Pohjanmaa -kirjaudu verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella -täytä omat tietosi - ajanvaraus muut ajanvaraukset - ”varaa aikoja”-kohdasta löydät koronarokotusajanvaraukset - valitse asiointipiste - varaa aika kalenterista

tai soittamalla terveysasemien koronarokotusten ajanvarausnumeroon
Alavuden pääterveysasema puh. 040 549 5282
Kuortaneen terveysassema puh. 040 558 5091
Soinin terveysasema puh. 040 357 6914
Töysän terveysasema puh. 040 357 9528
Ähtärin pääterveysasema puh. 040 558 4329

Ajanvarauspuhelinnumerot ovat avoinna maanantaisin, tiistaisin ja perjantaisin klo 11-14 tai niin kauan kuin rokotusaikoja on varattavissa.
Kun varaat aikaa, pidä Kela-korttisi esillä, varmistamme kortissa olevasta tautikoodista, että kuulut rokotettaviin. Jos puhelin on kiinni, älä jätä vastaajaan viestiä. Koronarokotusajanvarausnumerot on tarkoitettu vain koronarokotusten ajanvarausta varten, ja aina rokotusvuorossa olevalle ikä/riskiryhmälle kerrallaan. Rokotusaikoja ei anneta muista numeroistamme.

Seuraavat ryhmät, aikoja ei vielä varattavissa

70-74 vuotiaat
Kun 75-vuotiaat ja sitä vanhemmat on rokotettu, aloitetaan 70-74 vuotiaiden rokotukset. Arvioitu aloitus huhtikuulla.
Näiden ikäryhmien kanssa samassa taloudessa asuva omaishoitaja ja ikääntynyt saa rokotuksen samaan aikaan ikäihmisen kanssa. Ilmoitamme verkkosivuillamme, facebookissa ja paikallislehdissä kun aikoja voi varata.

Muu väestö
Pääsemme rokottamaan väestöä laajemmin vasta näiden ryhmien jälkeen. Tiedotamme erikseen, kun rokotuksissa päästään seuraavaan vaiheeseen ja uudet ryhmät tulevat rokotusvuoroon. Toivomme, että kuntalaiset odottavat rauhassa vuoroaan.

Noudatathan seuraavia ohjeita tullessasi rokotukseen

 • Saavu paikalle tarkasti annettuna aikana, jotta tilat eivät ruuhkaudu. Koronarokotuksia annetaan vain ajan saaneille asiakkaille. Rokotusaikaa ei voi varata terveyskeskuksen vastaanotosta.
 • Ota mukaan Kela-kortti, ja ota se esille ennen omaa vuoroasi.
 • Pukeudu siten, että saat olkavartesi paljastettua helposti.
 • Käytä kasvomaskia.
 • Desinfioi kädet saapuessasi ja poistuessasi.
 • Säilytä turvaväli (2 metriä) muihin odottaessasi.
 • Tule rokotukseen vain terveenä.
 • Sinun ei tarvitse erikseen ilmoittautua.
 • Jää aulaan istumaan 15 minuutiksi rokotuksen jälkeen. Tämän jälkeen voit poistua, eikä poistumisesta tarvitse ilmoittaa henkilökunnalle.
 • Älä jää sisätiloihin vaan jos haluat vaihtaa kuulumisia muiden rokotuksiin tulleiden kanssa, tee se ulkona.

Alavus 12.3.2021

Ismo Anttila
hallintoylilääkäri
Kuusiokuntien sosiaali- ja terveyskuntayhtymä

Marjo Ala-Salmi
tartuntataudeista vastaava lääkäri
johtavan lääkärin sij.
Kuusiolinna Terveys